Wednesday, November 24, 2010

The Social Network

 

The-Social-Network-movie-poster-David-Fincher

 

Τίτλος: The Social Network

Σκηνοθέτης: David Fincher

Παραγωγή: 2010

 

H ταινία του Fincher βλέπεται ευχάριστα. Δεν είναι τόσο κουραστική όσο θα περίμενε κάνεις (δεδομένου του επουσιώδους θέματός της). Παρατηρούμε εν μέρει την εξελικτική πορεία του Facebook και εν μέρει την “εξέλιξη” του Zuckerberg, του (συν)ιδρυτή του. Δεν ξέρω ποιες ήταν οι προθέσεις του σκηνοθέτη, αλλά τόσο από τον τίτλο της ταινίας, όσο και από το περιεχόμενο και τη δομή της, το όλο εγχείρημα φαίνεται να εστιάζεται περισσότερο στο πώς και γιατί δημιουργήθηκε το Facebook παρά στον ίδιο τον δημιουργό του. Ίσως σε αυτό να ευθύνονται και οι μέτριες ερμηνείες των πρωταγωνιστών, χωρίς καμία να ξεχωρίζει ιδιαίτερα (δεν ξέρω κατά πόσο το να μιλάς γρήγορα και κοφτά όπως ο βασικός πρωταγωνιστής θεωρείται ερμηνεία, ίσως για το είδος της ταινίας να είναι ωστόσο αρκετό).

Σχεδόν επίπεδη και η σκηνοθεσία του Fincher, γρήγορο μοντάζ και εναλλαγές σκηνών, αδιάφορη μουσική επένδυση (έως κακόγουστη - βλ. σκηνή με αγώνα κωπηλασίας), αποφυγή κάθε συναισθηματισμού – συστατικά στα οποία μας έχει συνηθίσει ο σκηνοθέτης με τις πρόσφατες ταινίες του. (Όσο κι αν μου άρεσε το Seven δεν μπορώ παρά να έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι ο σκηνοθέτης ξεκίνησε την καριέρα του σκηνοθετώντας μουσικά βίντεο κλιπ - στοιχείο που διαφαίνεται έντονα στις τελευταίες του δημιουργίες.)

Εν ολίγοις, είναι το είδος της ταινίας για το οποίο δεν μπορείς να γράψεις και πολλά για το τεχνικό και καλλιτεχνικό μέρος, ενώ όσον αφορά το περιεχόμενο, οποιαδήποτε απόπειρα ηθικής ανάλυσής του θα ξέφευγε από το ύφος αυτού του κινηματογραφικού ιστολογίου και θα οδηγούσε σε φλυαρία.

Συμπέρασμα: καλογυρισμένη ταινία, διασκεδαστική για μια «έξοδο» στο σινεμά με φίλους και ποπ κορν, ίσως λίγο βαρετή κατά διαστήματα (ειδικά αν δεν σας αφορά το Facebook και ο χώρος τον υπολογιστών - προσωπικά είμαι fan και των δύο, ωστόσο πάλι βαρέθηκα σε κάποια σημεία). Δείτε την λοιπόν απλά για να περάσει ο χρόνος σας (ευχάριστα ή αδιάφορα) με παρέα, αλλιώς αν ψάχνετε κάτι με καλλιτεχνική αξία, επιλέξτε άλλη ταινία...

 

Προσωπική Αξιολόγηση:     2 / 11

6 comments:

  1. Χωρίς καμία διάθεση κακοκαρδίας, μήπως είσαι αρκετά ως και πολύ προκατειλημμένος; Αναπαράγεις ακριβώς το ίδιο στερεότυπο του χαβαλεδιάρη που θα βγει έξω και θα δει ό,τι βλακεία μπορείς να φανταστείς, σαχλές κωμωδίες και κενά φιλμ δράσης και δε θα πάει ούτε μια φορά στη ζωή του να δει κάτι πιο σοβαρό από ευρωπαϊκό κινηματογράφο π.χ. με την πρόφαση του ότι θα φανεί βαρετό, επιτηδευμένο κ.τ.λ.. Αλλά από την ανάποδη. Βρίσκω εντελώς ακατάδεχτο το ότι "ΟΚ, ωραία ταινία, αλλά γυρίστηκε μετά το '60, είναι αμερικάνικη, διαθέτει γνωστούς ηθοποιούς, δεν έχει αφηρημένη αφήγηση και ποιητικά σχήματα, είναι βίαιη, αποτελείται από συμβατική πλοκή, άρα δεν είναι τέχνη". Ποιος έχει βάλει αυτούς τους περιορισμούς εξ'αρχής; Μερικές φορές, ταινίες με μια συγκεκριμένη ιστορία που έχουν να πουν περνούν πολύ πιο βαθυστόχαστα και συγκλονιστικά μηνύματα από αφηρημένα έργα που απλώς περιγράφουν μια κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης, πολύ απλά γιατί μένουν και υπεραναλύον αυτή. Σε μια πιο "συμβατική" ταινία θα χωρέσουν περισσότερες, αλλά δε θα σκιαγραφηθούν έντονα, πολύ απλά γιατί δε χρειάζεται. Θα τις βρει ο θεατής. Ο οποίος δε χρειάζεται κατεύθυνση για ο,τιδήποτε υπερβαίνει λίγο το μέσο όρο. Δεν είναι ΤΟΣΟ χαζός όσο τα διάφορα κυκλώματα θέλουν να τον παρουσιάσουν.

    Αυτά τα ολίγα και ταπεινά από εμένα.

    ReplyDelete
  2. Συν άπειρο στον φίλο από πάνω. Οκ, ούτε κανένας φαν του Φίντσερ είμαι τρελός, ούτε λάτρεψα αυτήν την ταινία, αλλά δεν μπορείς να την πεις και ακόμα ένα χολιγουντιανό απόπλυμα. Ο πρωταγωνιστής, δε, θεωρώ ότι σκιαγραφήθηκε μια χαρά για τους σκοπούς της ταινίας, δεν χρειαζόταν άλλωστε να μάθουμε τίποτα άλλο για την ζωή του. Για το Facebook ήταν η ταινία και όχι για τον Ζάκερ.

    ReplyDelete
  3. "Βρίσκω εντελώς ακατάδεχτο το ότι "ΟΚ, ωραία ταινία, αλλά γυρίστηκε μετά το '60, είναι αμερικάνικη, διαθέτει γνωστούς ηθοποιούς, δεν έχει αφηρημένη αφήγηση και ποιητικά σχήματα, είναι βίαιη, αποτελείται από συμβατική πλοκή, άρα δεν είναι τέχνη". Ποιος έχει βάλει αυτούς τους περιορισμούς εξ'αρχης;"

    Συμφωνώ μαζί σου. Όμως λίγα άτομα θα ισχυρίζονταν κάτι σαν αυτό που λες, εγώ προσωπικά δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να σκέφτεται έτσι.

    ReplyDelete
  4. @Edgar...
    Ωραία, εσύ συμφωνείς με τον ανώνυμο από πάνω, εγώ συμφωνώ με τον ανώνυμο από πάνω, άρα όπως φαίνεται όλοι συμφωνούμε μεταξύ μας...

    ReplyDelete
  5. μουφα ταινια
    καλυτερα δες για δεκατη φορα το fight club

    ReplyDelete
  6. Θα συμφωνησω μαζι σου. Χωρις να απογοητευτηκα απο την ταινια, γιατι περιμενα να δω ακριβως αυτο που ειδα, νομιζω οτι το φιλμ συγκαταλεγεται στις αδυναμες στιγμες ενος σκηνοθετη, που μαγεψε με προηγουμενες ταινιες.

    ReplyDelete