Monday, March 3, 2008

Juno

Επέστρεψα λοιπόν. Και είπα να συνεχίσω το blogging με κάτι που αγαπώ αλλά ο χρόνος δεν μου επέτρεπε να ασχοληθώ: τον κινηματογράφο. Πέρα από τον ελεύθερο χρόνο, αφορμή στάθηκε και ένα άρθρο στο περιοδικό Σινεμά.  Ανάμεσα λοιπόν στα διάφορα posts μου, θα κάνω και κριτική σε ταινίες που βλέπω, ξεκινώντας με τις υποψήφιες για oscar καλύτερης ταινίας. Και συγκεκριμένα με το Juno... Μια ταινία που το κοινό είτε λατρεύει είτε βαριέται, σύμφωνα με το imdb, από έναν σκηνοθέτη το όνομα του οποίου ομολογώ ότι  άκουγα για πρώτη φορά.


JUNO

Director: Jason Reitman

Αξιολόγηση: 4/11

Ξεκίνησα με το Juno επειδή Κυριακή βράδυ ήθελα να δω κάτι ανάλαφρο, μία κωμωδία (δεν μου αρέσει να χωρίζω τις ταινίες σε κατηγορίες, άλλα από το πολύχρωμο poster της ταινίας και τις κριτικές που αναγράφονται σε αυτό, κωμωδία θα την χαρακτήριζες). 

Το σενάριο με λίγα λόγια: η πρωταγωνίστρια Juno, 16 ετών και μαθήτρια γυμνασίου, μένει έγκυος από έναν συμμαθητή της και αποφασίζει να δώσει το μωρό για υιοθεσία σε ένα πλούσιο ζευγάρι που το έχει ανάγκη.

Η ταινία με απογοήτευσε για πολλούς λόγους, και όλοι έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι πάντα διαβάζω πολλές κριτικές προτού δω μια ταινία, οπότε αυτλη τη φορά είχα μεγάλες προσδοκίες. Μερικές κριτικές (όπως π.χ. ο πάντα υπερβολικός Roger Ebert) έκαναν λόγο για μία συγκλονιστική ερμηνεία από την πρωταγωνίστρια Ellen Page. Την ερμηνεία της την βρήκα καλή, αλλά τίποτα παραπάνω. Άλλωστε ο ρόλος είναι τέτοιος που δεν σου δίνει την ευκαιρία να αποδείξεις στο έπακρο το ερμηνευτικό σου ταλέντο.  Μάλιστα θα έλεγα ότι αρκετές φορές ο διάλογος φάνταζε αφύσικος, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται στο σκηνοθετικό ύφος της ταινίας.

Το σενάριο της Diablo Cody είναι πρωτότυπο επειδή αποφεύγει τα κλισέ (π.χ. τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την εγκυμοσύνη της Juno οι γονείς της), σε τέτοιο βαθμό όμως που γίνεται υπερβολικό, ιδιαίτερα με τον επιτηδευμένο διάλογο που προανέφερα (αρκετοί Αμερικάνοι άλλωστε συμφωνούν ότι η νεολαία δεν μιλάει χρησιμοποιώντας τόσο πολύ jargon και μάλιστα το συγκεριμένο των ηρώων της ταινίας). Τώρα όσον αφορά το χιούμορ της ταινίας: βασίζεται κυρίως σε ατάκες που οι νεαροί πρωταγωνιστές πετάνε με απάθεια και πραγματικά πιστεύω ότι απευθύνεται κυρίως σε αγγλόφωνο κοινό. Δεν νομίζω ότι είναι το είδος των αστείων που θα έκαναν, π.χ. έναν Ευρωπαίο να γελάσει, μάλλον επειδή το ύφος τους είναι τόσο απόμακρο από την κουλτούρα μας και την πραγματικότητα μας. Επίσης παρατήρησα ότι οι ατάκες λέγονται με με κάπως στημένο τρόπο, αλλά ίσως να έχω και άδικο.

Η σκηνοθεσία τώρα... Λιτή, απέριττη, αργή (χωρίς όμως να κάνει βαρετή την ταινία). Προσωπικά θα προτιμούσα πιο γρήγορους, upbeat ρυθμούς για τέτοιου είδους ταινία, που θα τόνιζαν την εκκεντρικότητα των χαρακτήρων και τον "εξωτικό" διάλογο των πρωταγωνιστών. Βέβαια η σκηνοθεσία είχε και κάποια στοιχεία που μου άρεσαν πολύ, όπως η χρήση διαφόρων θεμάτων (η καρέκλα, το jogging που έκανε η ομάδα του συμπρωταγωνιστή με τα χρυσά σορτσάκια, η εναλλαγή των εποχών, κτλ.) Επίσης, λίγα λόγια για την μουσική: όπως και ι ίδια η ταινία, η μουσική είτε θα σας ξετρελάνει, είτε θα σας εκνευρίσει. Προσωπικά την βρήκα ενοχλητική. Ναι μεν πιστεύω ότι έδενε με το "aloof" ύφος της ταινίας, αν και πολλοί είναι αυτοί που θα προτιμούσαν punk ή ροκ κομμάτια (όπως άλλωστε δηλώνει ότι ακούει και η Juno αρκετές φορές μες στη ταινία). Όπως έχει, η μουσική αποτελείται από υποτονικά κομμάτια για κιθάρα με παιδικά αστείους στίχους και απλοϊκές (σχολικές;) μελωδίες.

Το συμπέρασμά μου: το Juno σίγουρα δεν είναι μια άσχημη ταινία, άλλωστε έχει πάρει μερικές διθυραμβικές κριτικές. Προσωπικά, την βρίσκω αδιάφορη και θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι πιο εποικοδομητικό, όπως να διαβάσω ένα βιβλίο ή να έβλεπα μία καλύτερη ταινία. Σίγουρα για μένα (και για πολλούς άλλους) αποτελεί την πιο υπερεκτιμημένη ταινία της χρονιάς. Ο κριτικός της Guardian, Peter Bradshaw (με τον οποίο τις περισσότερες φορές συμφωνώ, όσο με κανέναν άλλον κριτικό ίσως) την αξιολογεί ως άριστη, και προσθέτει ¨"...the film has the ephemeral charm of a great pop song." Ακριβώς σε αυτό θα μείνω, ότι ναι μεν μπορεί να είναι χαριτωμένη, αλλά πραγματικά δεν νομίζω ότι έχει κάποια διαχρονική αξία (όπως οφείλει κάθε πραγματικό έργο τέχνης -- και αν δεν αποτελεί υψηλό έργο τέχνης τότε δεν δικαιολογεί μερικές από τις κριτικές που έχει πάρει). Σίγουρα όμως θα θεωρηθεί cult, κυρίως από την offbeat νεολαία, κυρίως λόγω της χαρακτηριστικής μουσικής και τις "cool" αμερικανικές ατάκες. Με μία λέξη, συμπαθητική.

15 comments:

  1. wellcome back μικρο μου!

    υγ πολυ καλη και με αποψη κριτικη....Την ταινια δεν την εχω δει ακομη αλλα ελεγα να την δω...:)

    ReplyDelete
  2. Kαλώς τον ξανά :)

    η παραξενιά μου με έχει οδηγήσει έξω απο τις αίθουσες χρονια τώρα (δεν αντέχω απλα, τον άλλο κόσμο στο σινεμά), αλλα θα την κατεβάσω καποια στιγμή και θα την δω.

    καλο βράδυ :)

    ReplyDelete
  3. Σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα legally blonde και μαριλενα.

    Παρεμπιπτόντως Μαριλένα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο έχω παύσει να πηγαίνω σινεμά -- και νόμιζα ότι ήμουν ο μόνος παράξενος. Πάντα σπίτι, μόνος, εκτός αν πρόκειται για καμιά χαζοκωμωδία.

    ReplyDelete
  4. ω! καλως όρισες και πάλι:)

    μου κίνησες την περιέργεια για την ταινία... θα την δω γιατί η κριτική είναι πολύ καλή :)

    ReplyDelete
  5. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου! Απλά καλή ταινία και σαφώς υπερεκτιμημένη.

    ReplyDelete
  6. Θεωρώ ότι μία ταινία πρέπει να την βλέπουμε μέσα από το πρίσμα που επιθυμεί ο σκηνοθέτης να τη δούμε. Με βάση το σενάριο η σκηνοθεσία ήταν επαρκής και η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας ήταν εξαιρετική σε έναν μη αβανταδόρικο ρόλο. Εξ΄λλου τα εκφραστικά της μέσα ήταν ανέκαθεν εντυπωσιακά.

    ReplyDelete
  7. Καλή επάνοδο Dynx!

    Δεν έχω δει την ταινία, αλλά από τα trailer σχημάτισα άποψη παρόμοια με τη δική σου... Δεν θα μπω καν στο κόπο να τη δω...

    ReplyDelete
  8. Εμένα γιατί δε μου έχει κάνει "κλικ" να τη δω, και όλοι έχουν πάθει τέτοιο πανικό?

    ReplyDelete
  9. Συμπαθητική και εφήμερη, όπως το'πες, θα συμφωνήσω.

    καλωσήλθες! :)

    ReplyDelete
  10. @Aesthéte Soleil
    "Θεωρώ ότι μία ταινία πρέπει να την βλέπουμε μέσα από το πρίσμα που επιθυμεί ο σκηνοθέτης να τη δούμε."

    Δεν μπορώ να γνωρίζω εξαρχής τι πρίσμα επιθυμεί ο σκηνοθέτης -- άσε που υπάρχουν και σκηνοθέτες χαμαιλέοντες.

    ReplyDelete
  11. @mmexer
    "θα την δω γιατί η κριτική είναι πολύ καλή :"

    4 στα 10 είναι πολύ καλή ;;;; Εγώ συμπαθητική την χαρακτήρισα.

    ReplyDelete
  12. Εμένα πάντως μ'αρεσε! :)
    Είχε και ωραίο OST συν τοις άλλοις

    (Belle & Sebastian, yay!)
    και το τραγούδι που είπαν στο τέλος πολύ όμορφο (καλύτερο απο την original έκδοση)

    ReplyDelete
  13. Νομίζω ότι η ταινία γενικά πάσχει από το χαρακτηριστικό nerdy, κυνικό, επιτηδευμένο "χιούμορ" από το οποίο πάσχουν γενικά οι εναλλακτικές αμερικάνικες κωμωδίες αυτού του τύπου, τουλάχιστον από τον Γούντι 'Αλεν και μετά (χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Simpsons και το Shortbus). Σίγουρα δεν σε πείθει καθόλου ότι ακούς εφήβους, έστω και σε πρόωρη ανάπτυξη. Αντίθετα σου δίνει την εντύπωση ότι μιλαέι κάποιος διανοούμενος με σπυριά και γυαλάκια. Σίγουρα δεν ξεκαρδίζεσαι, αλλά πάντως η ταινία είναι τρυφερή και ανθρώπινη. Βεβαίως πολύ κατώτερη από το Miss Sunshine που είδα πολύ πρόσφατα!

    Welcome back to blogging!

    ReplyDelete
  14. H ταινία ήταν πραγματικά υπέροχη. Από την αρχή μέχρι το τέλος της. Και το soundtrack της ένα από τα καλύτερα που άκουσα τον τελευταίο καιρό. :)

    ReplyDelete
  15. Γεια σου αγαπητέ μου... Διάβασα την κριτική σου. Συμφωνώ σε πολύ μεγάλο βαθμό μαζί σου, αν και εμένα με πείραξε πιο πολύ, ο ανεύθυνος τρόπος και η γενικότερη ανωριμότητα στον τρόπο που προβάλει μια λύση σε ένα σημαντικότερο της αντιμετώπισης του θέμα!

    Για όσα αναφέρεις δε διαφωνώ, ο πιο γρήγορος ρυθμός θα ήταν ένα τόλμημα, δε ξέρω βέβαια που θα οδηγούσε... Α και κάτι άσχετο, όλα όσα είπες ότι σου άρεσαν(jogging καρέκλα) και εμένα μ' άρεσαν στο χαλαρό ύφος της ταινίας. Όμως τα πόδια του πρωταγωνιστή δεν κάνουν για 800αρη καλού επιπέδου! Τρέχω ένα χρόνο τώρα, ελαφρά, αλλά τα πόδια του για κανά διαφημιστικό αποτρίχωσης μόνο θα μου έκαναν!

    ReplyDelete