Thursday, July 10, 2008

The Happening: το είδαμε και αυτό!


Ταινία:
Το Συμβάν (The Happening)
Σκηνοθέτης: M. Night Shyamalan (βλ. 6η Αίσθηση)
Προσωπική αξιολόγηση: -3 / 11


Σπάνια βλέπεις τόσο άσχημες ταινίες από τόσο δημοφιλή σκηνοθέτη. Η ταινία του Shyamalan (προφέρεται Σάμαλον και όχι Σαμαλυαν, Σαμαλαν, Συαμαλαν όπως αναφέρουν γνωστά έντυπα και κριτικοί) είναι από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων.

Αρχίζει δίνοντας στον θεατή την προσδοκία μιας καλής ταινίας: στο Central Park της Νέας Υόρκης αρχίζουν ανεξήγητες μαζικές αυτοκτονίες. (Η σκηνή είναι πολύ ωραία και αν είστε ευκατάστατοι και δεν σαν νοιάζει μπορείτε να αγοράσετε το εισητήριο, να δείτε τα πρώτα 15 λεπτά και να φύγετε, αν και δεν βλέπω το λόγο να κάνετε κάτι τέτοιο πέρα από καθαρή περιέργεια).

Το σενάριο είναι τόσο αδύναμο, όσο πραγματικά δεν μπορώ να θυμηθώ να έχω ξαναδεί σε άλλη ταινία. Οι μεταγλωττισμένες σαπουνόπερες έχουν πιο ολοκληρωμένα σενάρια. Οι διάλογοι αφύσικοι, χωρίς να ακολουθούν κάποιον ειρμό κατανοητό από τις ανθρώπινη λογική μας. Οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων δεν αποκαλύπτονται μέχρι το τέλος της ταινίας (π.χ. ο φίλος του πρωταγωνιστή φαίνεται να αντιπαθεί την γυναίκα του τελευταίου. Το γιατί δεν το μαθαίνουμε ποτέ!!!)

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο πολύ καλός Mark Wahlberg στον χειρότερο ρόλο της καριέρας του. Το ίδιο θα μπορούσες να πεις και για την συμπρωταγωνίστρια του Zooey Deschanel, ενώ ο φίλος-μαθηματικός του πρωταγωνιστή (που ανέφερα πιο πάνω) είναι -όπως αναφέρει και ο κριτικός της Guardian- από τους πιο, αλλόκοτες ερμηνείες που έχετε δει σε ταινία. Κατά κοινή ομολογία θεατών και κριτικών η ευθύνη είναι του σκηνοθέτη, ο οποίος πάντα χρησιμοποιεί αξιόλογους ηθοποιούς, αλλά φαίνεται ότι δεν τους αφήνει να υποδυθούν πειστικά τους ρόλους της.

Ο Peter Bradshaw της Guardian καταλήγει ότι ο Shyamalan φαίνεται να είναι ο Ed Wood της εποχής -- μία δήλωση με την οποία συμφωνώ απολύτως. Η ταινία δεν είναι απλά σκουπίδι, αλλά κάτι χειρότερο για το είδος της (θρίλερ): γελοία!


Παρατήρηση: Εννοείται ότι ποτέ δεν θα πήγαινα να δω μία τέτοια ταινία στο σινεμά, αλλά τελικά το έκανα επειδή τα twists στις προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη είχαν ενδιαφέρον -- άλλωστε ήθελα να έχω και άποψη για έναν τόσο popular σκηνοθέτη.
ΥΓ. Όποιος πιστεύει ότι υπερβάλλω ας διαβάσει και τα σχόλια των θεατών στο Σινεμά και το Αθηνόραμα. Ενδεικτικά το Rotten Tomatoes (συγκεντρωτικές κριτικές από αμερικάνικα έντυπα) του δίνουν 19%. Και από την προσωπική μου εμπειρία: την ταινία την είδα με την αδερφή μου και για 1 ώρα μετά την ταινία δεν σταματήσαμε να γελάμε. Είχα πολύ καιρό να γελάσω έτσι με μία ταινία, ασχετου είδους!

14 comments:

  1. Συμφωνώ!! Αν και για μένα η ατμόσφαιρά της ήταν υποβλητική ως ένα βαθμό, το σενάριο ήταν για τα πανηγύρια! Ο Σιάμαλαν πάει από το κακό στο χειρότερο και αυτό φαίνεται σε κάθε του ταινία. Τελικά ήταν κι αυτός μια φούσκα που έσκασε μάλλον πολύ γρήγορα. 1/5 μόνο και μόνο λόγω ατμόσφαιρας και μουσικής (που την βρήκα απλά τρομερή - μπράβο στον Newton Howard).

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα!!
    Μόνο απο το τρέιλερ που είχα δει... μπα...
    δεν βλέπω τέτοια!

    ReplyDelete
  3. A, επείσης πέρα του Rotten Tomatoes, ποτέ μου δεν έδινα βάση στα σχόλια στο Αθηνόραμα. Ο καθένας γράφει ό,τι μ@λακία του κατέβει...

    ReplyDelete
  4. κρίμα και είχα χαρεί πολύ με την προσδοκία της ταινίας.
    είναι ακριβώς στο είδος που μου αρέσει
    θα περιμένω λοιπόν το DVD

    ReplyDelete
  5. Dynx μου, ποτέ δεν τον πήγαινα αυτόν τον τύπο... Όλες του οι ταινίες ξεκινάνε "από ένα εντυπωσιακό σαββατοκύριακο και καταλήγουν σε μια θλιβερή Δευτέρα"...

    ReplyDelete
  6. Τόσο χάλια πια; Κρίμα...

    ReplyDelete
  7. την ταινία την κατέβασα και την είδα τσαμπα και έτσι δεν με πολυ πείραξε που είναι ΜΟΥΦΑ!!!

    ReplyDelete
  8. Συμφωνώ με όσα λες, εκτός από το γεγονός ότι είναι η χειρότερη ερμηνεία του mark Wahlberg. Δες καμιά ταινία του όταν κυκλοφορούσε με το ψευδώνυμο Marky Mark! Εκεί να δεις. Εξάλλου καλό είναι να μην κρίνουμε έναν σκηνοθέτη από μόνο μία ταινία του. Πολλοί πήγαν να δουν το "Σκοτεινό Χωριό" σαν μία ταινία τρόμου και δεν κατάλαβαν ότι επρόκειτο για μία πολιτική παραβολή. Το "Συμβάν" δεν μμε ενθουσίασε ούτε εμένα, κυρίως λόγω κοιλιάς και σεναρίου άρπα- κόλλα, αλλά και μεγάλοι σκηνοθέτες έχουν κάνει πατάτες. Μην τον ρίξουμε και στην πυρά!

    ReplyDelete
  9. @L'Aesthete Soleil
    Έχω μεγάλη αδυναμία στον Marky Mark από την εποχή του Funky Bunch! Δεν τον έχω δει σε παλιότερες ταινίες, αλλά όσο άσχημα και να έπαιξε τον δικαιολογώ -- πιστεύω ότι η εμφάνιση σε έναν ηθοποιό είναι εξίσου σημαντικό προσόν όσο το ταλέντο. Βέβαια αν κάποιος έχει και τα δύο (όπως οι περισσότεροι star του Hollywood) τότε τόσο το καλύτερο.

    Έχω δει κι άλλες ταινίες του σκηνοθέτη, οπότε δεν τον κρίνω μόνο από αυτήν. Συγκεκριμένα την 6η Αίσθηση που δεν μου άρεσε, και το Σκοτείνό Χωρίο το οποίο βρήκα πολύ ατμοσφαιρικό. Αλλά και πάλι δεν θα το χαρακτήριζα καλή ταινία. Γι αυτό και συμφωνώ με την άποψη (όπως αναφέρω και στο post) ότι ο Shyamalan φαίνεται ως τώρα ότι είναι ο Ed Wood της εποχής μας.

    Όσο για μεγάλους σκηνοθέτες που έχουν κάνει πατάτες δεν μου έρχεται κάποιος στο μυαλό από τους πολύ μεγάλους όμως.

    ReplyDelete
  10. Martin scorcese, David lynch, oliver stone, Francis Ford Coppola είναι μόνο μερικοί από τους μεγάλους σκηνοθέτες που έχουν κάνει πατάτες. Με ταινίες που και οι ίδιοι αποκήρυξαν. Τώρα εάν ο Shyamalan είναι ο Ed Wood της εποχής, ο χρόνος θα το δείξει. Και πού ξέρεις; Μπορεί να γίνει και αυτός cult φιγούρα και ένας μελλοντικός Tim Burton με έναν μελλοντικό Johnny Depp να τον κάνουν ταινία. Ίδωμεν!

    ReplyDelete
  11. και πιστεύεις ότι η εμφάνιση σε έναν ηθοποιό είναι εξίσου σημαντικό προσόν όσο το ταλέντο; Ίσως για την πασαρέλα! Πολλοί άσχημοι του σινεμά (π.χ. Bette Davis, James Cagney)έμειναν στην ιστορία λόγω εξαιρετικών ερμηνειών και άλλες καλονές ή γοητευτικοί άνδρες (π.χ. Elizabeth Strange, Lester Profuns) τους έφαγε το έρεβος...

    ReplyDelete
  12. Δεν θεωρώ την υποκριτική τόσο δύσκολη τέχνη στην εποχή μας. Είναι κάτι που μαθαίνεται -- δεν είναι ούτε έμφυτη ούτε θέμα ταλέντου (σε αντίθεση π.χ. με το τραγούδι που πρέπει να ασχολείσαι με αυτό από μικρή ηλικία ώστε να καλλιεργήσεις την φωνή σου).

    Η εμφάνιση όμως είναι θέμα τύχης, καλών γονιδίων, κάτι πολύ πιο δύσκολο, αφού συνήθως γεννιέσαι όμορφος (οι επεμβάσεις δεν κάνουν μεγάλα θαύματα).

    Από αυτή την άποψη για μένα η εμφάνιση σε έναν ηθοποιό είναι μεγάλου ατού, και ευτυχώς στην εποχή μας έχουμε πολλούς όμορφους/ες καλούς ηθοποιούς.

    ReplyDelete
  13. Μεγάλο ατού είναι σίγουρα. Σ' αυτό δεν διαφωνούμε. Με αυτό μπορεί να προσεγγίσει και περισσότερους ρόλους. Μπορείς να διαφωνήσεις όμως ότι κάποιος ηθοποιός μπορεί να είναι ταλαντούχος στο να ενσαρκώνει έναν ρόλο; Οποιαδήποτε μορφή τέχνης κατ εμέ, προϋποθέτει και ταλέντο. Μπορείς να συγκρίνεις ας πούμε την Meryl Streep με την Paris Hilton; Aς σημειωθεί ότι ο πρώτος κινηματογραφικός ρόλος της Streep (στην ταινία "Julia" - έπαιζε την Άννα Μαρία) την έκανε ευρύτατα γνωστή και μιλούσαν για νέο ταλέντο, κάτι που αποδείχτηκε. Δες τον πρώτο ρόλο της Paris Hilton. Είναι σαν να συγκρίνεις την Αλίκη Βουγιουκλάκη με την Λαμπέτη ή την Παξινού.

    ReplyDelete
  14. Λοιπόν, επειδή την είδα πρόσφατα την ταινία, μπορώ να πω ότι δεν ήταν και τόσο κακή. Φυσικά, είχε πάρα πολλές αδυναμίες και σίγουρα δεν είναι αριστούργημα, εγώ όμως την είδα περισσότερο σαν ένα road movie παρά σαν ταινία τρόμου ή θρίλερ. Πάντως, δεν θεώρησα ότι πέταξα τα λεφτά μου. Η μουσική της ήταν εξαιρετική και έψαξα και το soundrack, αλλά φαίνεται ότι δεν έχει βγει ακόμα.

    ReplyDelete